「八護士週記」陽光醫院行政運作電腦化好定唔好

Ipmoe ( In-patient Medication order Entry System)

電子網絡發展成熟,醫院內的行政運作都慢慢開始電腦化。醫生開藥與護士派藥都以電子記錄。咁究竟這樣做好還是不好? 我自己就兩睇啦,好處當然有,而且都不少,但是它的壞處就十分深遠!而且出起事上嚟是沒有得補救的。仲有仲有你估個個人都接受到新科技嘅咩,你見唔見到有幾多老海鮮連Word同Excel都末識用?

好處:(1)環保,不用再浪費紙張。(2)減少出錯,電腦會過濾病人藥物敏感不能使用的藥物。(3)免除了過藥紙的需要,因為紙張一般只可以開7種藥物,用滿7天又要叫醫生重新寫過一張,再要兩位護士核對一次,如果醫生寫錯任何一款(藥物/份量/途經/時間),醫生都要再抄一次,如果護士未能即時發現寫錯,而使用了藥紙派藥,已經是醫療失誤。所以大家都說這動作好high risk。(4)醫生可以遙距開藥,只要護士經電話說出病人的情況同需要,醫生就可以用電腦開order,護士又可盡量給病人藥物

弊處:(1)醫生未必會親自見病人做assessment (2) 電腦總會有故障,凌晨時分,未必有電腦專員來搶修,姑娘人手不足時又要顧及病人的針藥 (3)如果病人唔見左醫院手帶,會影響核對身分程序。

電腦與紙張世界各有利與弊,各位醫護人員同病人,請好好習慣新的派藥作風。老的自己做得不好,就唔好成日怪責啲後生啦⋯⋯

圖片來源:HA
————————-
請即跟隨 PositiveHK Instagram專頁:請按這連結
也上官網 positivehk.com 觀看更多健康,和改善你一生的資訊!
————————-
PositiveHK網頁: https://positivehk.com

留言

請留下你的意見
請輸入你的名字