因為做一D數字上的公事, 做到好悶, 開下歌聽… 聽佢”老母”啦~ 聽到喊咗出黎… 剛去洗個臉, 聽到樓下阿仔放學叫晒鄰居小朋友黎玩! 大檸樂啦眼紅紅, 唯有閂門寫下FB.

細個唔係極惡, 都唔係乖架啦. 一般講粗口, 冒簽手冊啊, 打架都小學做過晒啦. 我估我算係初中轉乖架啦, 都有偷食煙, 飲酒的. 始終係細, 真係會受屋企人影響 (告誡年輕一輩, 咳咳!)

講返首歌, 佢 #老母 真係好有功力. 一唱頭幾句, 我真係忍唔住喊, 其實唔係第一次聽, 但唔知點解今日突然覺得壓力釋放出黎咁… 外國生活整體係好, 但”艱苦跟辛酸”真係唔少. 特別做咗人父母, 聽埋首歌, 真係慚愧自己的過去的小錯 (註: 我係無犯大錯的, 好似係).

見到呢位 #黃明志 媽媽, 真係做得老母都係偉大的.

https://www.youtube.com/watch?v=LCDMHEfqwKo


留言

請留下你的意見
請輸入你的名字